Grivel

ilość znalezionych towarów: 15

Strona producenta

Grivel S.r.l. zajmuje się produkcją sprzętu alpinistycznego od 1818 r. – ma już ponad 190 lat. Siedziba firmy znajduje się w Courmayeur, u stóp najwyższej góry Alp – Mount Blanc. Firma postrzegana jest jako jedna z najlepszych marek sprzętu alpinistycznego na świecie. To światowy lider w produkcji raków i jeden ze światowych liderów w produkcji czekanów.

Gdy Grivel wynalazł i rozpoczął produkcję pierwszych na świecie, nowoczesnych raków, opartych na projekcie Oskara Eckensteina, ponad 80 lat temu, wykonywane były one z najlepszej na tamte czasy stali. Stare tory kolejowe były cięte, podgrzewane i ręcznie kute. Obecnie proces produkcji został znacznie zmodernizowany i na rynku dostępna jest stal lepszej jakości. Same raki niewiele się zmieniły, jeśli chodzi o projekt i funkcje, z wyjątkiem innowacyjnego wynalazku Laurenta Grivela z 1932 r. – dwunastopunktowych raków. Stal używana obecnie jest twardsza niż ta, której używano kiedyś. Twardsza stal formuje sztywną, podobną do torów kolejowych strukturę, która lepiej penetruje lód i nie trzeba jej naostrzać. Ponadto raki opatrzone są 3mm grubości paskiem z hartowanego żelaza. Dzięki procesowi podgrzewania i chłodzenia, jest odpowiednio miękkie, by je formować, ale też mocne. Robi się kruche w znacznie niższej temperaturze (-20°C) niż sama stal (–5°C) i ma podobną strukturę, co stal nierdzewna, dzięki czemu raki stają się odporne na korozję. Obecne raki produkowane są w ekskluzywnej technologii „3 Dimensional Relief Stamping (3DRS)”, która wzmacnia nie tylko raki jako całość, ale też poszczególne kolce.

W połowie XIX w. rodzina kowali Grivel, pracujących w Courmayeur, zaczęła aktywnie wpływać na historię alpinizmu, ze swojej małej fabryki u stóp Mount Blanc. Już wtedy rodzina Grivel ugruntowała swoją kowalską reputację, dzięki produkcji narzędzi rolniczych w rejonie Les Forges. Wielu alpinistów przechodziło obok fabryki, idąc w góry, co zapoczątkowało wymianę myśli. W odpowiedzi na zapotrzebowanie, kowale zmodyfikowali kilofy i tak powstały czekany. Obuch był ręcznie kuty z najlepszej dostępnej stali, podgrzewany dla lepszej wytrzymałości, a następnie usuwano odpady przez wrzucenie go do kręcącej się beczki. Dalej był polerowany i wkładany na solidny, jesionowy trzonek. Wymagania sprzętowe ewoluowały przez następne 100 lat, a obecne czekany odzwierciedlają te zmiany, ale ich podstawowe założenie pozostaje to samo. Kilka lat temu Grivel ponownie odkrył kucie, jako proces produkcji nowoczesnych czekanów. Maszyny zajęły miejsce silnych rąk kowali, ale efekt jest ten sam. Włókna stali są odpowiednio formowane, by zapewnić maksymalną możliwą siłę przy danej grubości.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij